Skip to content

5.2 Harjoitusten suoritus

Vaadittavat harjoitustehtävät S2023

Harjoitustehtävät liittyvät vahvasti toisiinsa, mutta niiden ratkaisujärjestys voi olla yksilökohtaista. Kannattaa lähteä työstämään tehtäviä alla kuvatussa järjestyksessä. On erittäin hyödyllistä tutustua tehtäviin ennakolta, koska niiden pohtiminen voi tuoda uuden näkökulman toista annettua tehtävää.

Projektille asetettujen yleisten tavoitteiden tunnistaminen ja sidosryhmien tunnistaminen on alku määrittelytyölle. Eri tietojen pohjalta laaditaan projektin tavoittelemalle palvelulle vaatimusmäärittely, joka kuvaa tuotetta oleellisista näkökulmista. Nämä tiedot ovat tärkeä kaivaa esiin, että voidaan laatia projektille aikataulu, kustannusarvio ja luoda projektisuunnitelma.

Yleisenä ohjeena:

Kannattaa ensin käydä läpi kaikki tehtävät lyhyesti ja tutustua annettuun samalla teoria taustaan. Työstä tehtäviä ja siirry tarvittaessa toiseen, koska silloin saattavat asiat loksahtaa paremmin paikalleen. Tehtävän tarkoitus muistuttaa arkielämän projektia mahdollisimman pitkälle ja se tekee asiasta ehkä aluksi haastavan. Voit viitata MarkDown-linkkien avulla muihin dokumenteihin, jos ne sisältävät tarvittavan tiedon. Älä siis turhaan määrittele samaan asiaa kahteen paikkaan

Viralliset tehtävät:

Ehdotettu suoritusjärjestys:

Miten harjoitustehtävät tehdään?

Muista ilmoittautua harjoitustehtävän tekijäksi??

Varmista, että olet ilmoittunut ennen harjoitustehtän aloitusta tehtävän valvontarekisteriin. Tämän ilmoittautumisen myötä sinulle luodaan automaattiseti Git-repositorio Labranetin Gitlab-palveluun. Löydät oman repositoriosi Gitlabistä Groupin https://gitlab.labranet.jamk.fi/en-fi-2023s-ttc2070 alta.

Jos et löydä omaa repositoriotasi, niin vinkkaa ohjaajalle TEAMS-kanavalla!!

Oletuksena näet vain oman repositoriosi ja työskentelet sen sisällä itsenäisesti.

*Sinulle on luotu harjoitustehtävän pohjaksi OPF-kehikon mukainen projektirunko ja sen sisältö näkyy vapaasti ulkomaailmalle Linkki esimerkki projekitiin. Julkaistu verkkosivun sisältää saman tiedon, kuin Gitlab-projekti repositoriosi. Tuotetun sivuston kautta mahdollistetaan projektin dokumentteihin näkymä henkilöille, joille itse Gitlab-työkalu on tuntematon. Käytännössä harjoitellaan siis projektin viestintää eri sidosryhmille.

Toimeksianto harjoitustehtävän taustalla

Toimeksiannossa simuloidaan kuvitteellisen CodeKerub-ohjelmistoyrityksen projektin alkuvaiheta uuden asiakasprojektin parissa. WIMMA Labin toimeksianto toimii harjoitustehtävän taustana. Tutustu siihen tarkasti ja käytä sen tarjoamaa tietoa lähteenä eri harjoituksissa.

Miten täydennän eri dokumentteja?

Harjoitustehtäviin on ripoteltu eri kohtiin "Pöllö"-kuvakkeita ja sen avulla harjoitustehtävän tekijälle viestitään mihin huomio kulloinkin on keskitettävä. Pöllön kuvalla esitettyihin kohteisiin on opiskelijan tuotettava erilaisia diagramme kuvauksia, tekstisisältöä tai täydennettävä taulukkoja. Sisällön ei tarvitse olla liian vakavaa, mutta kannattaa huomioida ulkopuoliset lukijat, jotka voivat tarkastella tekstiä. Kaikki kuvaukset on liityttävä toimeksiantoon!

Älä muuta dokumentaation pääotsikointia! Muista, että tehtävien suoritusta valvotaan osittain koneellisesti ja se saattaa paljastaa tekemättömät tehtävät. Kannattaa hoitaa harjoitustehtävä sinänsä rennosti ja huumorilla.

Huomio, että harjoitusprojektia on tekemässä kanssasi CodeCerubin projektitiimi, jonka eri henkilöille voit tarvittaessa jakaa työtehtäväviä (Issue). Löydät henkilöiden Gitlab käyttäjätunnukset CodeCerub-yrityksen kuvauksesta.

Esimerkkejä OPF:n käytöstä eri vuosilta

Tilannehuone ja projektien eteneminen

Voit tarkastella tilannehuoneen näkymästä miten eri projektit etenevät tai täyttyvätkö oman projektisi perusvaatimukset riittävästi. *

Tarkistuslista ennen harjoituksen palauttamista Moodeleen!

Käy ehdottomasti läpi aiempia huomoita harjoitustehtävän suorituksesta

Jos harjoitustehtävät ovat mielestäsi valmiina kopio linkki repositorioosi ja kirjaa se Moodlen-palautuskansioon. Koko harjoitustehtävä tarkistetaan kokonaisuutena