Skip to content

PT3 - Projektin vaatimusmäärittely

  • Ohjelmistoprojektin tuotteen kuvaamiseksi laaditaan yleensä vaatimusmäärittely dokumentti (Requirement Specification).

Mitä harjoitustehtävässä tehdään?

Harjoitustehtävässä laaditaan OPF-kehikon sisään Tiivistetty vaatimusmäärittely, jonka rakenne on normaalia vaatimusmäärittelyä suppeampi. Tärkeintä harjoituksessa tutustua ja tunnistaa eri käsitteet, joita ohjelmistojen määrittelyssä on tunnettava.

Tutustu ensin annettuun toimeksiantoon ja käytä sen sisältöä pohjana harjoituksen tekemiseen. Jos tarvittavaa tietoa ei löydy voit kysyä siitä TEAMS/ZOOM kanavilla.

Tärkeää! Tutustu CodeCerubin demo palveluun ja kirjaudu siihen. Käytä tätä palvelua harjoitustehtävässä aina lähteenä vastauksille. Eli jos sinulta edellytetään tehtävässä tunnistamaan esimerkiksi toiminnallisia vaatimuksia tai tärkeitä ominaisuuksia käytä lähteenä aina esitettyä demo palvelua. Harjoitustehtävässä annettua toimeksiantoa ja siihen liittyvää demo palvelua tarkatellaan ns. "reverse engineering"-näkökulmasta, eli toimivaa palvelua havainnoidaan ja tunnistetaan siihen jo liittyvät ominaisuudet ja toiminnot. Tämä saattaa aluksi olla hieman hankalaa, mutta tarvittaessa kannattaa kysyä apua ohjauksien yhteydessä.

MockUp:in käytöstä Harjoitustehtävässä pyydetään sinua laatimaan mockup jostain valitusta kohdasta palvelua. Voit luoda valitsemallasi mockup-työkalulla (esim. FluidUi, Figma etc) toteutus esimerkin tulevasta palvelusta. Tässä kannattaa jälleen käyttää pohjana annettua demo palvelua ja esittää siihen tehtävää kehitystä MockUpin muodossa. Voit myös toteuttaa Mockupin avulla uuden käyttöliittymän jo olemassa olevalle palvelulle. Tärkeintä on oppia ymmärtämään työkalun mahdollisuudet ja hyödyn vaatimusmäärittely-vaiheessa.

Yleisiä ohjeita

Harjoituksen tavoite:

  • Harjoitella vaatimusmäärittelyyn liiittyvien käsitteiden tunnistamista annetun toimeksiannon pohjalta
  • Tutustua eri vaatimustyyppeihin ja ominaisuuden käsitteeseen
  • Ymmärtää millaisia kuvausmenetelmiä tarvitaan määrittelyn tuottamiseksi
  • Oppia asiakaslähtöisen kehittämisen perusteita
  • Tutustua nykyaikaiseen MockUp-työkalun käyttöön osana vaatimusmäärittelyä

Esimerkkejä vaatimuksista ja rajauksista muutamilla toimialoilla:

Lisätty 22.03.2023!!

Ohjeistukset koostetusti:

Vaatimusmäärittelystä

Sidosryhmäkartta

Asiakkaan palvelupolku - Customer Journey Map

Tulossa, mutta tässä vaiheessa löytyy hyviä esimerkkejä esimerkiksi tubesta

Mitä ovat ominaisuudet?

Toiminnallisista vaatimuksista

Laadulliset, eli ei-toiminnalliset vaatimukset

Ominaisuudet ja niiden priorisointi

Esimerkki ominaisuus FeatureFEA0001

Käyttöliiittymän Mockup

Käyttötarina, eli User Story

Ohjelmistoarkkitehtuurista