Skip to content

PT1 - Projektityöympäristön käyttöönotto

Harjoitustehtävien palauttamiseen hyödynnetään Gitlab-palvelun varaan toteutettua projektitoimintaympäristöä. Kutsumme toimintaympäristöä nimellä OPF (Open Project Framework) Opintojaksolle osallistuville luodaan automaattisesti oma harjoitusprojekti. Kyseinen Core-repositorio toimii samalla harjoitustehtävän palautusmuotona.

PT1-harjoitustehtävän tarkoituksena on muokata projektirunko henkilökohtaisemmaksi

  • Nimetään projekti ja kirjataan tarpeelliset tiedot näkyviin
  • Muokataan projektin dokumentteja ja tutustutaan OPF:n yleiseen rakenteeseen
  • Julkaistaan oma projekti näkyväksi ulkomaailmalle

1. Tutustuminen OPF-projektikehikkoon

OPF-kehikon sisältö saattaa äkkiseltään tuntua erittäin laajalta, mutta kannattaa tutustua materiaaliin osassa 2.4 Projektin dokumentointi . OPF-kehikko toimii tässä tapauksessa ns. projektikansiona.

Sinulle on luotu oma OPF-projektikehikon mukaisen projekti-repositorion Labranetin Gitlabiin. Otetaanpa se nyt käyttöön...

  • Päivitä siis oman tiimisi kuvaus videon mukaisella tavalla ja lisää tarvittavat tiedot muista toimijoista
  • Päivitä projektin etusivu ja poista narsun naama etusivusta!
  • Muokkaa oma projektisi tiedostot siten, että niistä selviää tekijä ja muut tarpeelliset tiedot.
  • Tarkista, että projektisi näkyy ulkomaailmaan ja samalla otat käyttöön Gitlabin Pages-palvelun
  • Muista, että tämä työ näkyy ulkomaailmalle, eli kannattaa tehdä siitä kiinnostava lukijalle.

Luodaan seuraavaksi "käsityönä" taulukko ja upotetaan yksittäinen kuva sivun sisällöksi. Taulukon muokkaus on hieman hidasta, mutta tärkeintä on oppia sen muotoilun tarkistaminen ja tarvittaessa korjaus. Ohjeistuksia MarkDown-notaation käyttämiseksi löytyy verkosta useita. Tässä esimerkkinä käytetty www.markdownguide.org

Miten saadaan repositorioon viety oma kuva näkyviin projektin kotisivulla

Projektin suunnittelun apuna käytetään erilaisia kuvauksia. Näitä kuvauksia voidaan laatia käyttäen tähän tehtävään erityisesti kehitettyjä työkaluja. Esimerkkeinä Microsoft Visio, Archimate, Enterprise Architect, Drawio jne. Yksi tärkeistä kuvausmenetelmistä ohjelmistosuunnittelussa ovat ns. UML-diagrammit (Unified Modeling Language). Käytämme joissain dokumenteissa valittuja UML diagrammeja tai vastaavia kuvauksia. Jokaisen ohjelmistokehityksen kanssa työskentelevän kannattaa tutustua ehdottomasti aiheeseen yleisesti esim. Unified Modelling Language. Diagrammien piirtämiseen ja liittämiseen osaksi dokumentteja sovelletaan PlantUML-generaattoria, joka on integroitu osaksi Labranetin Gitlab-palvelua.

Lisätään vielä projetiin mukaan muitakin työntekijöitä, joille voi tarvittaessa jakaa "nakkeja".

Lyhyt tietoisku mitä UML on?

Harjoituksen tavoite:

Muokata OPF-kehikkoa projektin kannalta tarkoituksen mukaiseksi ja tutustua tärkeimpiin menetelmiin dokumenttien ja kuvausten tuottamiseksi.

Arviointi:

Hyväksytty/Hylätty